Spring til indhold
Svanemærket logo

Fokus på PFAS

PFAS er nogle af tidens mest omtalte og udskældte kemikalier. Men hvad er PFAS egentlig, og hvordan kan du forsøge at styre uden om PFAS i din hverdag? Det kan du blive klogere på her.

Fokus på PFAS

Hvad er PFAS?

PFAS, eller fluorstoffer, er en lang række kemiske stoffer, som bl.a. har vand-, snavs- og fedtafvisende egenskaber. Stofferne bliver brugt i mange produkter – fx i tøj, møbler og kosmetik. PFAS kaldes også evighedskemikalier, fordi de nedbrydes meget langsomt i forhold til andre stoffer. Fordi PFAS er blevet brugt i et stort omfang over mange år, og fordi de nedbrydes meget langsomt, er de spredt i naturen og miljøet.

Forskere vurderer, at næsten alle mennesker i dag har PFAS i kroppen. PFAS har flere negative følger, såsom øget risiko for kræft, dårligere immunforsvar, øget abortrisiko, lavere fødselsvægt og hormonforstyrrelser.

Hvordan kan jeg undgå PFAS?

Hvis du vil begrænse din udsættelse for PFAS, kan du se efter Svanemærket. Svanemærket udelukker nemlig PFAS indenfor de produkttyper, hvor der er kendskab til, at stofferne bliver brugt. Det gælder fx plejeprodukter, legetøj, tøj og andre tekstiler, møbler⁠, maling⁠, byggeplader, gulve, rengøringsmidler, opvaskemidler, skivoks⁠ og bilplejemidler.

Du kan også se efter mærker, der skriver ”PFC-fri”, ”PFAS-fri”, ”Fri for fluorstoffer”.

Et andet godt råd er at gøre ofte rent og lufte ud med gennemtræk hver dag i hjemmet. Vores møbler, tøj, elektronik og legetøj afgiver nemlig kemiske stoffer – og kemikalier ophober sig i støvet. Derfor kan du bruge støvsuger, støveklud og frisk luft til at bekæmpe kemiske stoffer – herunder også PFAS – i dit hjem.

Hvorfor forbyder loven ikke brug af PFAS?

Når myndighederne vurderer, om kemiske stoffer er skadelige, kigger de typisk på ét enkelt stof ad gangen. Her skal hvert stof undersøges, og stoffets skadelige virkning skal dokumenteres. Derfor er kun visse fluorstoffer ulovlige at bruge i dag, men langt fra alle. Svanemærket kan ud fra forsigtighedsprincippet forbyde en hel stofgruppe, selv om det endnu ikke er dokumenteret, at alle stoffer er skadelige.

Danmark har for nylig – sammen med Tyskland, Sverige, Norge og Holland – præsenteret et forslag om at forbyde omkring 10.000 PFAS-stoffer i EU. Men der kan gå lang tid, før vi som forbrugere i Danmark kommer til at mærke et eventuelt forbud fra EU.

Indtil videre er et af de bedste råd derfor at gå efter Svanemærket, som allerede forbyder PFAS i mange af de produkter, hvor du risikerer at møde stofferne.

Podcast om PFAS

"Det er i havskummet på strandbredden. I regnen. I drikkevandet. I fuglen, fisken og i kødet. Det er i modermælken og i dit blod. Overalt er der PFAS. Mirakelmidlet, som har vist sig at være farligt for os".

Sådan siger vært Anna Ingrisch i et afsnit fra den 17. januar 2023 af DR-podcasten Genstart, der handler om PFAS. Her har hun formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, i studiet til en snak om, hvornår og hvorfor man begyndte at bruge PFAS, og hvilke konsekvenser det har.

Du kan lytte med her.